BUAT DIY RPH



Nak buat RPH sendiri sebenarnya tak susah. Memang la lebih senang kalau dapat copy daripada sumber lain atau kawan kongsikan tetapi mungkin ada dari sesetengah daripada anda yang lebih suka nak buat sendiri. Lebih mengikut cita rasa, sesuai dengan kehendak sekolah dan sesuaiiiiii sangat dengan kehendak pihak-pihak tertentu. 

Jadi saya kongsikan 4 langkah mudah:

Langkah 1: Buka Google Sheets dan create new document / sheet. 




Langkah 2: Masukkan elemen dan terus buat dropdown.




Langkah 3: Suaikan saiz beberapa kolum dan align mana - mana yang perlu.




Langkah 4: Touch Up mana yang perlu. Berikan nama pada sheet dan muat turun mengikut format yang dikehendaki atau share kepada panitia atau sesiapa yang diingini. 



Tu dia. Hampir siap. Senang je kan nak buat. Lepas ni nak buat borang murid, borang order baju, semua senang.

Tahu tak kenapa aplikasi Google ni banyak yang senang? Sebab tetapannya dibuat bagi memudahkan average everyday user macam kamu dan saya, kitalah guru. huhu. Tetapan tak banyak, ringkas dan mudah nak buat. 

Atau tonton video ni sekaligus.




Nak belajar lebih lagi? Jom discuss dalam group ini:


Untuk lebih perkongsian dan banyak upodates, sertai:
Untuk lebih perkongsian dan perbincangan idea pdpc pa21, sertai
BUAT DIY RPH BUAT DIY RPH Reviewed by HERRYAN SYAH TUPAN SURIAN on December 06, 2017 Rating: 5

2 comments:

  1. Sangat menarik. Ingin cuba membuatnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah sgt mudah.
      Join ni nanti kita bincang kt situ
      t.me/aplikasigoogle

      Delete

Powered by Blogger.